ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Αυτός είναι (PHOTO+VIDEO)

Αυτός είναι

18/06/2011
Άλλοι τον αποκαλούν "ψηλό Γκατούζο", άλλοι είναι επιφυλακτικοί λόγω του σοβαρού τραυματισμού του. Ο Λιούμπομιρ Φέισα προκαλεί ερωτήματα και το Thrylos.gr επιχειρεί να τα απαντήσει...


Το πρώτο φως του ήλιου το είδε στις 14 Αυγούστου του 1988, στην πόλη Βέρμπας, στα βόρεια της Σερβίας, ένα χωνευτήρι όλων των λαών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όπου επικρατεί το σερβικό στοιχείο. Εντάχθηκε από μικρός στις ακαδημίες της τοπικής ομάδας, προτού ανοίξει τους ορίζοντές του και εν έτει 2002 γίνει μέλος των ακαδημιών της γειτονικής Χάιντουκ Κούλα.


Εκεί έμαθε τα μυστικά της μπάλας και όταν ήρθε η ώρα, το καλοκαίρι του 2005, προωθήθηκε στην αντρική ομάδα. Πρόλαβε να αγωνιστεί σε 4 ματς μέσα στη σεζόν που βρήκε την ομάδα του να τερματίζει 4η στο τελευταίο πρωτάθλημα Σερβίας-Μαυροβουνίου και να εξασφαλίζει την είσοδό της στο Κύπελλο UEFA της επόμενης σεζόν.

Τη σεζόν 2006-2007, σε ηλικία μόλις 19 ετών, πραγματοποίησε το προσωπικό ξεπέταγμα. Συμμετείχε σε 22 παιχνίδια με τη Χάιντουκ Κούλα και σκόραρε 1 φορά, στο αυτόνομο σερβικό πρωτάθλημα, πλέον, που βρήκε την ομάδα του να τερματίζει 5η και να κερδίζει συμμετοχή στο Κύπελλο Ιντερτότο. Στις αρχές του 2007 ήρθε και η πρώτη κλήση στην εθνική κ-21, στην οποία γρήγορα πήρε φανέλα βασικού.



Ως εκ τούτου, ως όνομα με γερές βάσεις στη μεγάλη των "πλάβι" σχολή μπήκε γρήγορα στα μπλοκάκια των σκάουτς. Η Μετς κινήθηκε πιο γρήγορα από όλους και απέσπασε την υπογραφή του Φέισα για 4 χρόνια. Παρ' όλα αυτά, δεν τα είχε βρει με την Χάιντουκ, η οποία κινήθηκε δικαστικά κατόπιν των απουσιών του Φέισα από τις προπονήσεις και δικαιώθηκε μετά από αρκετές ημέρες διαμάχης. Ο νεαρός μέσος πείστηκε να επιστρέψει στην Χάιντουκ, όπως αποδείχθηκε για καλό του.

Στην πιο γεμάτη σεζόν της καριέρας του, ο Φέισα αγωνίστηκε σε 33 ματς πρωταθλήματος (σε όλα τα παιχνίδια) και σημείωσε 1 γκολ, με την Χάιντουν να έχει χάσει αρκετή από τη δυναμική της και να τερματίζει 8η. Η απόδοση του Φέισα ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτήν των συμπαικτών του και έτσι προσέλκυσε το ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων συλλόγων. Η παρουσία του ως αλλαγή στον προκριματικό του Euro 2008 απέναντι στο Καζαχστάν (24 Νοεμβρίου 2007), χάρη στον τότε ομοσπονδιακό τεχνικό, Χαβιέρ Κλεμέντε, εκτόξευσε τις μετοχές του.

Η Παρτιζάν άρχισε να διαπραγματεύεται τη μεταγραφή του από τον Δεκέμβριο του 2007 και η Τενερίφη άρχισε να τον βολιδοσκοπεί από τον επόμενο Φεβρουάριο. Το καλοκαίρι του 2008 μπήκε στο παιχνίδι δυνατά και η Χέρτα Βερολίνου, αλλά νικήτρια σε αυτήν τη μάχη στέφθηκε η ομάδα του Βελιγραδίου, την οποία ο Φέισα υποστήριζε εγκαρδιώς από μικρό παιδί.

Η μεταγραφή ανακοινώθηκε την 1η Ιουλίου του 2008 και κόστισε 1.200.000 ευρώ στην Παρτιζάν, με συνέπεια να αποτελεί μία από τις ακριβότερες εντός των συνόρων της Σερβίας. Επιπροσθέτως, σε περίπτωση που οι Σέρβοι πουλήσουν τον παίκτη σε ομάδα του εξωτερικού, η Χάιντουκ Κούλα θα εισπράξει το 50% του κόστους της μεταγραφής.

Αυτός ο όρος δεν προβλημάτισε τους ιθύνοντες της Παρτιζάν, οι οποίοι εκτιμούσαν πως όταν ο Φέισα ήταν έτοιμος να παραχωρηθεί στο εξωτερικό, θα κόστιζε 10.000.000 με 12.000.000 ευρώ, οπότε θα έβαζαν στα ταμεία τους αρκετά χρήματα.

"Είμαι πολύ χαρούμενος που υπέγραψα στην ομάδα την οποία υποστήριζα από μικρός και που αγαπώ. Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχαν στις μακρές διαπραγματεύσεις και μου έδωσαν την ευκαιρία να αγωνιστώ για την Παρτιζάν. Τώρα θα πρέπει να δικαιολογήσω την εμπιστοσύνη τους και να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τους στόχους της, απαιτήσεις που δεν φοβάμαι", δήλωσε κατά την παρουσίασή του από τους νταμπλούχους Σερβίας ο Φέισα.

Το ίδιο καλοκαίρι, οι υποχρεώσεις του Φέισα με το εθνόσημο συνεχίστηκαν, αφού έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, όπου αγωνίστηκε και στα 3 ματς της Σερβίας. Δύο ήττες από Ακτή Ελεφαντοστού (4-2) και Αργεντινή (2-0) και 1 ισοπαλία με Αυστραλία (1-1), τον έφεραν γρήγορα πίσω στην πατρίδα, όπου άρχισε την προετοιμασία του με την Παρτιζάν.

Έχοντας υπογράψει 5ετές συμβόλαιο και με τη φανέλα με το νούμερο 5 στην πλάτη, ήταν έτοιμος να προσφέρει το 100% των δυνατοτήτων του, ωστόσο η πορεία του στην ομάδα ξεκίνησε με το... αριστερό, αφού η Παρτιζάν αποκλείστηκε στα προκριματικά του Champions League από τη Φενέρμπαχτσε. Στους ομίλους του Κυπέλλου UEFA δε, σημείωσε 4 ήττες και η ευρωπαϊκή εμπειρία εξελίχθηκε σε εφιάλτη. Εντός των τειχών τα πράγματα ήταν πιο εύκολα και η Παρτιζάν κατέκτησε 2ο σερί νταμπλ, με τον Φέισα να αγωνίζεται σε 27 ματς και να αποτελεί μέλος της καλύτερης 11άδας της σεζόν.

Το επόμενο καλοκαίρι ο 21χρονος μέσος ήταν ξανά απασχολημένος, αφού κλήθηκε στην εθνική Σερβίας κ-21 για να αντιπροσωπεύσει την πατρίδα του στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Δύο "λευκές" ισοπαλίες με Ιταλία και Λευκορωσία και η ήττα 3-1 από τη Σουηδία έριξαν πρόωρα την "αυλαία" για τους "πλάβι".

Νέα σεζόν, νέα... απογοήτευση στα προκριματικά του Champions League, αυτήν τη φορά από τον ΑΠΟΕΛ. Ο νέος προπονητής, Γκόραν Στεβάνοβιτς, δεν κατάφερε να πετύχει εκεί που απέτυχε ο Σλάβισα Γιοκάνοβιτς, ωστόσο στον Φρέισα χρεώνονται λίγα πράγματα από αυτό το "χαστούκι", αφού συμμετείχε ως αλλαγή στο 61' μόνο στην εκτός έδρας ήττα 2-0 του 1ου αγώνα στην Κύπρο. Με το πέρασμα του χρόνου ο Φρέισα ανέκτησε τη θέση του στην ενδεκάδα της Παρτιζάν, ωστόσο η ομάδα του αποκλείστηκε ξανά στη φάση των ομίλων του Europa League. Αυτή η αναποδιά δεν είχε να κάνει με την απόδοση του Φρέισα, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2010 βρέθηκε στο απόγειο της καριέρας του, με την Ρόμα να καταθέτει πρόταση αγοράς 5.000.000 ευρώ. Οι διοικούντες την Παρτιζάν αρνήθηκαν να τη συζητήσουν, τονίζοντας ότι ο παίκτης δεν είναι προς πώληση τη δεδομένη στιγμή.

Η Παρτιζάν συνέχισε να κυριαρχεί στο πρωτάθλημα κι έφτασε στην κατάκτηση του 3ου σερί πρωταθλήματος. Δεν πέτυχε το αντίστοχο νταμπλ, όμως, αφού αποκλείστηκε στα ημιτελικά 3-1 από την Βοϊβοντίνα. Το χειρότερο όλων ήταν ο σοβαρός τραυματισμός του Φρέισα στους έστω χιαστούς του δεξιού γονάτου του τον Απρίλιο του 2010. Η σεζόν ολοκληρώθηκε πρόωρα με 20 συμμετοχές, 2 γκολ και συμμετοχή ξανά στην ιδανική ενδεκάδα της σεζόν για τον 22χρονο διεθνή μέσο, ωστόσο πλέον προείχε η υγεία του και η γρήγορη επιστροφή του από τον τραυματισμό.

Οι εξετάσεις πολλές, οι γνωματεύσεις περισσότερες. Αρχικά η απουσία του υπολογιζόταν σε κάποιες εβδομάδες, αργότερα έγινε γνωστό ότι υπέστη ολική ρήξη χιαστών κι έτσι χρειαζόταν 6 με 8 μήνες αποθεραπείας και φυσικά για έναν εκκολαπτόμενο ποδοσφαιριστή 22 ετών, μία πολύμηνη απουσία αποτελεί "βασανιστήριο". Ο Φρέισα επέστρεψε στις ελαφριές προπονήσεις από τον Οκτώβριο του 2010 και οι δηλώσεις περί επιστροφής έδιναν κι έπαιρναν. Ακόμα και ο ίδιος αισθανόταν πως λίαν συντόμως θα ήταν σε θέση να επανέρθει στην ενεργό δράση, ωστόσο έφτασε Δεκέμβριος και ακόμα βρισκόταν σε στάδιο αποθεραπείας.

Η μακρά διακοπή του σερβικού πρωταθλήματος για χειμώνα, του έδωσε την ευκαιρία να επισκεφτεί το Αουγκσμπουργκ στη Γερμανία ορισμένους εξειδικευμένους σε τέτοιους τραυματισμούς γιατρούς, ώστε να του δώσουν συμβουλές για την ασφαλή επιστροφή του στους αγώνες. Μετά από μία αρθροσκόπηση που τον κράτησε εκτός προπονήσεων για 4 εβδομάδες, εντάχθηκε στην προετοιμασία της Παρτιζάν σε Ντουμπάι και Σλοβενία και από τα τέλη Μαρτίου ήταν ξανά στη διάθεση του προπονητή του. Πρόλαβε να πραγματοποιήσει 2 συμμετοχές στις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος κι έτσι πανηγύρισε κι αυτός την κατάκτηση ενός ακόμη νταμπλ για λογαριασμό της Παρτιζάν. Σε αυτό το διάστημα, μάλιστα, πρόσθεσε ακόμα 1 συμμετοχή στην πρώτη ομάδα της Σερβίας, στη φιλική νίκη 3-0 επί της Ιαπωνίας τον Απρίλιο, στην οποία συμμετείχε για 70 λεπτά.

Ο ποδοσφαιριστής Φέισα

Τα... ίχνη του παίκτη Φέισα χάνονται στον Απρίλιο του 2010, όταν και υπέστη τον σοβαρό τραυματισμό που τον άφησε εκτός δράσης για περίπου 1,5 χρόνο. Μέχρι τότε, αποτελούσε έναν δυναμικό αμυντικό μέσο, ο οποίος έχει την ποιότητα να βοηθήσει κι επιθετικά, αφού μοιράζει σωστές πάσες (όχι όμως κάθετες μπαλιές και ασίστ), ενώ δεν διστάζει να δοκιμάσει το δεξί πόδι του.

Η θέση του είναι αμυντικός μέσος και μέσος στον άξονα, ωστόσο έχει χρησιμοποιηθεί, τόσο αριστερά, όσο και δεξιά, κυρίως στην εθνική Σερβίας κ-21. Διαθέτει αξιοσημείωτη αντοχή και οι συμπαίκτες του τον χαρακτηρίζουν "ψηλό Γκατούζο", με το αγωνιστικό πάθος του να ταιριάζει με αυτό του άσου της Μίλαν, που πέρυσι βρέθηκε κοντά στον Ολυμπιακό. Στα αρνητικά, η έλλειψη ταχύτητας και η αδυναμία του στο ψηλό παιχνίδι. Από εκεί και πέρα, ερωτηματικό αποτελεί η ψυχολογική κατάστασή του και το κατά πόσο είναι έτοιμος να επιστρέψει στην ενεργό δράση και να βάλει τα πόδια του στη φωτιά μετά από έναν τόσο σοβαρό τραυματισμό.


www.thrylos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου