ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Πολλοί ξένοι στην ίδια πόλη (photos+video)

 Πολλοί ξένοι στην ίδια πόλη (photos+video) 

 28/10/2011

Η παράφραση της αστυνομικής ταινίας του Χ.Τζιοβάν ταιριάζει στη νέα πίστα Μπουντχ της Ινδίας και την πρώτη επίσκεψή των ομάδων της F1 εκεί.
Αν νομίζετε πως οι πιλότοι της Formula 1 θα δούν για πρώτη φορά το σιρκουί Μπουντχ την Παρασκευή κάνετε λάθος. Πρακτικά ναι θα οδηγήσουν εκεί για πρώτη φορά την Παρασκευή στα ελεύθερα δοκιμαστικά, αλλά θεωρητικά έχουν «γράψει πολλά  χιλιόμετρα» στη Ινδία πριν καλά – καλά δοθεί το ok για να αγωνιστούν.
Από τη στιγμή της ένταξής του στο ημερολόγιο, το αυτοκινητοδρόμιο Μπουντχ μπήκε στο πρόγραμμα και στις διαδικασίες των ομάδων, ώστε οδηγοί και μηχανικοί να μην ξεκινούν από το μηδέν. Οι προετοιμασίες τους για την Ινδία έχουν κλείσει ήδη χρόνο και ως τη στιγμή του αγώνα σχεδόν κάθε οδηγός (εκτός ίσως από 3–4 ) θα μετρά 1.000.000 εξομοιώσεις στη διαδρομή της.
Τα μέλη των ομάδων που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πρόκληση (γιατί έχουν περιορισμένο χρόνο προετοιμασίας) είναι μάλλον αυτοί που απαρτίζουν τον τομέα της επιμελητείας (logistics σε απλά... ελληνικά).
Για παράδειγμα η ομάδα του ταξιδιωτικού τμήματος της Mercedes GP έχει δει το μέρος από το Δεκέμβριο του 2010 και έκανε κρατήσεις στα ξενοδοχεία, τις οποίες ενέκρινε και ολοκλήρωσε το τμήμα logistics εννέα μήνες πριν τον αγώνα. Δέκα μήνες πριν τον αγώνα έχει περάσει από το Μπουντχ και το τεχνικό συνεργείο, ώστε να δει που θα δημιουργηθούν οι αποθηκευτικοί χώροι, οι δρόμοι πρόσβασης (από και προς) στην πίστα.
Οι μηχανικοί σχεδόν ξέρουν την πίστα σαν την εργαλειοθήκη τους (ή καλύτερα σαν το laptop τους), αφού έχουν δημιουργήσει την πρώτη εξομοίωση με τα πρώτα σχέδια που τους έδωσε ο αρχιτέκτονας. Μοναδικό… μυστικό η αλλαγή υψομέτρου, την οποία προσθέτουν στις ρυθμίσεις του virtual simulator, έξι εβδομάδες πριν το event.
Ευτυχώς για εμάς τους θεατές ο ψηφιακός χάρτης που χρησιμοποιούν οι ομάδες βελτιώνεται αργά με στοιχεία που δίνει η F.I.A. (Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου)  και η οργανωτική επιτροπή. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η ολοκλήρωση μίας καινούργιας πίστας γίνεται λίγο πριν το Σαββατοκύριακο του αγώνα (το ίδιο ισχύει για το Ινδικό γκραν πρι). Αυτό σημαίνει πως οι ομάδες δεν μπορούν να τελειοποιήσουν τον ψηφιακό χάρτη της πίστας. Έτσι οι εξομοιώσεις για το set up των αυτοκινήτων, που αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία δεδομένων ξεκινούν μία εβδομάδα πριν τον αγώνα αλλά δεν ολοκληρώνονται πριν από τα ελεύθερα δοκιμαστικά (ευτυχώς επαναλαμβάνω).
Έτσι τα βασικά γνωρίσματα του set up του μονοθέσιου για κάθε ομάδα είναι ήδη έτοιμα . Τα χαρακτηριστικά της πίστας χαρακτηρίζονται από ένα χάρτη δύο διαστάσεων. Παράμετροι όπως η αεροδυναμική, τα σημεία για τα  φρένα, οι δυνάμεις g βασίζονται στη γεωμετρία της διαδρομής της πίστας, η οποία είναι γνωστή. Από αυτήν ξεκινούν οι πρώτες προσομοιώσεις αγώνα, που μας δίνουν τα πρώτα δεδομένα.
Μετά από μία σειρά εξομοιώσεων οι ομάδες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: Οι οδηγοί θα κινηθούν με τέρμα γκάζι στο 65% του γύρου, με την μεγαλύτερη περίοδο κίνησης flat out 14.5” ανάμεσα στις στροφές 3 και 4 τα αυτοκίνητα θα ξεπεράσουν τα 280 χλμ σε τελική ταχύτητα σε 3 σημεία, ενώ στην στροφή 12 θα κινούνται με 248 χλμ. Τις περισσότερες δυνάμεις «G» θα έχουν οι στροφές 5,9 και 11 με την μεγαλύτερη τιμή τα 4.0 G, (δλδ οι οδηγοί θα δέχονται δυνάμεις 4 φορές το βάρος τους).
Οι παραπάνω πληροφορίες δεν είναι πολλές και αρκούν στις ομάδες για την βασική εξοικείωση των οδηγών με την πίστα και κάποιο μέρος του αγώνα. Για να ολοκληρωθεί η πληροφόρηση των οδηγών η εξομοίωση του αγώνα πρέπει να περιλαμβάνει τα σαμαράκια της πίστας τα kerbs και φυσικά τις υψομετρικές διαφορές (αν υπάρχουν).
Ως τώρα οι ομάδες (όλες) έχουν κάνει 100 γύρους στους εξομοιωτές τους (σχεδόν δύο αγώνες) με διαφορετικά φορτία βενζίνης, αλλά και συνθήκες πρόσφυσης ώστε να μπορέσουν να καλύψουν κάθε δυνατό σενάριο… στρατηγικής προκύψει. Ως την έναρξη του αγώνα θα έχουν γίνει 1.000.000 επαναλήψεις του πιθανού σεναρίου, ώστε να προκύψουν οι ρυθμίσεις για τα χρονομετρημένα δοκιμαστικά, αλλά και την κούρσα. Φυσικά υπάρχουν και οι παράμετροι της χρήσης του KERS, αλλά και της πίσω κινούμενης πτέρυγας.
Στην προσπάθεια να μάθουν το σιρκουί (την πίστα) οι αγωνιζόμενοι θα κάνουν τον καθιερωμένο τους περίπατο σε αυτήν την Πέμπτη το απόγευμα.  Μη νομίζετε πως ο περίπατος γίνεται για να φωτογραφηθούν στη διαδρομή. Στον… περίπατο οι οδηγοί βλέπουν σημάδια, τα οποία τα χρησιμοποιούν στον αγώνα. Σημάδια όπως η αλλαγή στην επιφάνεια του ασφαλτοτάπητα, κάποια πινακίδα, μία χρωματική αλλαγή χρησιμεύουν ώστε οι οδηγοί να μαρκάρουν την πίστα και να οικειοποιούνται το χώρο για να προσαρμοστούν ακόμη πιο γρήγορα στη διαδρομή. Ο καλύτερος σε αυτή τη διαδικασία είναι ο Μίκαελ Σουμάχερ, ο οποίος φροντίζει να πειράζει όλους τους άλλους οδηγούς και να τους αποπροσανατολίζει.
Το σιρκουί του Μπουντχ μοιάζει πολύ με αυτό της Τουρκίας με μία μεγάλη ευθεία και δύο καμπές (τις στροφές 10&11) οι οποίες μιμούνται την στροφή 8 (με τριπλή κορυφή της Κωνσταντινούπολης). Αν εκεί τα μονοθέσια στρίβουν με 268,8 χλμ στην Ινδία θα παίρνουν τις στροφές (και εμείς αν θέλουμε θα τους κοιτάζουμε) με 165χλμ (τη 10η) και 208χλμ (την11η ).
Τέλος ανάλογα με την πρόσφυση των ελαστικών της Pirelli οι χρόνοι θα είναι ανάμεσα στο 1:25.000 (με την μ.ω.τ  216 χλμ) και 1:30.000 (με την μ.ω.τ.203,2 χλμ).

Click to open image!Click to open image!Click to open image!


www.onsports.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου