ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ο μεθοδικός Χουάνχο Λορένθο (pics+video)

Ο μεθοδικός Χουάνχο Λορένθο (pics+video)

31/10/2012

Ο νέος τεχνικός σύμβουλος στο τμήμα σκάουτινγκ του Ολυμπιακού είναι μεθοδικός, εργατικός και παθιασμένος με το ποδόσφαιρο. Διαβάστε στο Sport24.gr την πορεία του Χουάνχο Λορένθο στο ισπανικό ποδόσφαιρο και τη φήμη που έχει δημιουργήσει, καθώς και το σχόλιο του Κούκο Θιγάντα, πρώην προπονητή της Οσασούνα (φωτογραφίες & videos)

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Χουάνχο Λορένθο στη θέση του τεχνικού σύμβουλου στο τμήμα σκάουτινγκ.
Ο Ισπανός έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και έχει εργαστεί ως τεχνικός διευθυντής σε ομάδες της πατρίδας του.
«Periodista no ejerciente, apasionado del futbol, donde tengo a veces la suerte de trabajar». Με αυτά τα λόγια χαρακτηρίζει ο Λορένθο τον εαυτό του στο προσωπικό του twitter, δηλαδή «δημοσιογράφος που δεν εξασκεί το επάγγελμα, παθιασμένος με το ποδόσφαιρο, στο οποίο κάποιες φορές έχει την τύχη να εργάζεται». Η αγάπη του για το άθλημα είναι δεδομένη.
Ο ίδιος, μικρός, ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής, όπως λέει όμως σε μια παλαιότερη συνέντευξή του στην «Diario de Navarra», στα 17 του κατάλαβε ότι δεν είχε μέλλον, οπότε αποφάσισε να ακολουθήσει κάποιον κλάδο που θα του επέτρεπε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Έτσι, λίγο αργότερα, άφησε το Βαγιαδολίδ και πήγε στη Σαλαμάνκα για να σπουδάσει δημοσιογραφία.
Συνδύασε την τελευταία χρονιά των σπουδών του με την πρακτική στο ραδιόφωνο της Cadena SER, περιγράφοντας αγώνες είτε από το μπουθ είτε μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Το ίδιο καλοκαίρι ανέλαβε τον σχεδιασμό του προγράμματος του σταθμού, αλλά λίγο αργότερα, πτυχιούχος πλέον, ακολούθησε τον Ραμόν Μαρτίνεθ στη Βαγιαδολίδ. Εκεί υπήρξε για μια τριετία (1999-2002) το δεξί χέρι του τεχνικού διευθυντή της ομάδας.
Όταν ο Μαρτίνεθ πήγε στη Ρεάλ Μαδρίτης, πήρε μαζί του τον Λορένθο, ο οποίος έγινε μέλος της ομάδας που μελετά και αναλύει τα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς στη βάση δεδομένων που διαθέτουν και ανανεώνουν οι «μερένγκες». Εκεί γνώρισε τη μεθοδικότητα και τις τεχνικές ανάλυσης, δυο στοιχεία που τον ακολουθούν από τότε στη δουλειά του.

Ο πρόεδρος της Τενερίφε, Μιγκέλ Κονθεπθιόν, στην επίσημη παρουσίαση του Χουάνχο Λορένθο (Ιανουάριος 2011)

Το 2003 άφησε τη Μαδρίτη και ανέλαβε το πόστο του τεχνικού διευθυντή στην Οσασούνα, όπου έμεινε για εφτά χρόνια και η παρουσία του συνδυάστηκε με τις μεγαλύτερες στιγμές της ομάδας της Παμπλόνα στην πρόσφατη ιστορία της. Τελικός Κυπέλλου Ισπανίας το 2004/05 (ήττα 1-2 από την Μπέτις στο «Βιθέντε Καλντερόν»), τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα (2005/06), η καλύτερη που έχουν πάρει ποτέ οι «ροχίγιος» και προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ (2006/07).
Ο αποκλεισμός από τους ομίλους συνεχίστηκε με μια μεγαλειώδη πορεία στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όπου η Οσασούνα έφτασε μέχρι τον ημιτελικό, στον οποίο αποκλείστηκε από τη μετέπειτα κάτοχο Σεβίγια. Παράλληλα με τις επιτυχίες της ομάδας, μεγάλωσε και η αναγνώριση στο έργο του Λορένθο και τη συνεισφορά του στη στελέχωσή της με παίκτες, που στην πλειοψηφία τους κόστισαν λίγα χρήματα και πρόσφεραν πολλά μέσα στο γήπεδο.

ΘΙΓΑΝΤΑ: "ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ!"



Χουάνχο Λορένθο και Κούκο Θιγάντα συνεργάστηκαν επί μια διετία (2006-08) στην Οσασούνα.

Το Sport24.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κούκο Θιγάντα, πρώην προπονητή της Οσασούνα, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Λορένθο τη διετία 2006-08. Ζητήσαμε από τον Θιγάντα ένα σχόλιο για τον νέο συνεργάτη των «ερυθρόλευκων» και ιδού τι μας είπε:
«Ο Χουάνχο είναι ένας μεγάλος επαγγελματίας. Γνώστης όχι μόνο του ισπανικού ή του ευρωπαϊκού, αλλά του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Θα τον παρομοίαζα με ένα αυθεντικό κομπιούτερ, αφού η μνήμη του είναι ανάλογη της βάσης δεδομένων που διατηρεί. Αποθηκεύει την παραμικρή λεπτομέρεια και κάθε χαρακτηριστικό που αρχικά μπορεί να φαίνεται άχρηστο, όμως γνωρίζει πώς να τα συνδυάζει όλα αυτά και να καταλήγει στο αν κάποιος παίκτης είναι ή όχι αυτό που ψάχνει».
«Ένα από τα μεγάλα προσόντα του είναι ότι διαθέτει μια φοβερή ικανότητα στο να χρησιμοποιεί το μπάτζετ που του δίνει ο σύλλογος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι επιλογές του στην πλειοψηφία τους είναι επιτυχημένες. Και εδώ να προσθέσω ότι δεν κοιτάζει μόνο γνωστούς ή φτασμένους παίκτες, αλλά διακρίνει το ταλέντο και τη δυνατότητα εξέλιξης σε άγνωστους, νέους παίκτες. Σε αυτό τον βοήθησε πολύ η πολύχρονη παραμονή του στην Οσασούνα, αφού αυτός ο σύλλογος λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό με τα φυτώρια».
«Δεν διαμαρτύρεται ποτέ για το μπάτζετ που έχει στη διάθεσή του, αφού έχει συνηθίσει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος για πόλεμο, με την έννοια ότι του αρέσει η πρόκληση να βρίσκει το καλύτερο χωρίς να ξοδεύει πολλά. Είναι έτοιμος να ρισκάρει με επιλογές που μπορεί να μην πείθουν αρχικά τους φίλαθλους, αλλά σχεδόν πάντοτε δικαιώνεται. Τα δυο μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του είναι η δίψα που έχει για το ποδόσφαιρο και το γεγονός ότι για αυτόν έρχεται πρώτο πάντοτε το συμφέρον του συλλόγου και όχι η δική του επιτυχία».
«Αν παρακολουθήσει δυο, τρία παιχνίδια μιας ομάδας, είναι σε θέση να σου πει ποιες ακριβώς είναι οι ανάγκες της. Ζει την καθημερινότητα έχοντας το μυαλό του συνεχώς στο αύριο. Μαζί συνεργαστήκαμε αρμονικά, οι σχέσεις του με τους παίκτες και τη διοίκηση ήταν πολύ καλές και αν θες τη γνώμη μου, πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός έκανε μια πολύ σωστή επιλογή. Κάτι που θα φανεί στην πορεία».

ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΡΕΝΘΟ


Η συνεχής μελέτη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, η ικανότητα να ξεχωρίζει τις καλές περιπτώσεις από μια μεγάλη βάση δεδομένων την οποία διατηρεί και ανανεώνει πλέον ο ίδιος, η εργατικότητά του που ξεφεύγει από τον στενό κύκλο των παικτών της πρώτης ομάδας και επεκτείνεται σε όλες τις μικρότερες κατηγορίες του συλλόγου, η ευθύτητά του απέναντι στη διοίκηση και στους φίλαθλους και η παντελής έλλειψη διαρροών όλα αυτά τα χρόνια προς τον Τύπο, συνθέτουν το επαγγελματικό πορτραίτο του Λορένθο, έτσι όπως το περιγράφουν Ισπανοί δημοσιογράφοι από τη Ναβάρα.
Μελετάει το ποδόσφαιρο, ταξιδεύει συχνά για να παρακολουθεί μικρά και μεγάλα τουρνουά, επισκέπτεται ακαδημίες και προπονήσεις άλλων ομάδων, βλέπει άπειρο αριθμό παιχνιδιών και έχει ταλέντο στις διαπραγματεύσεις, στις οποίες κινείται με μυστικότητα και ταχύτητα. Οι όποιες μέτριες ή κακές επιλογές του (γιατί έχουν υπάρξει και αυτές), είναι σαφώς λιγότερες από τις επιτυχημένες και το σημαντικότερο για τον σύλλογο, δεν επέφεραν οικονομική ζημιά, αφού έχουν κοστίσει λίγα χρήματα.
Αυτή είναι η άποψη των εκπροσώπων του Τύπου στην Παμπλόνα και στο Βαγιαδολίδ, ενώ σε ότι αφορά το σύντομο πέρασμά του από την Τενερίφη (Ιανουάριος – Μάιος του 2011), το «ναυάγιο» στο αρχιπέλαγος των Καναρίων ήταν μάλλον μη αναστρέψιμο. Έτσι κι αλλιώς, ο Λορένθο δεν είχε την ευθύνη του μεταγραφικού σχεδιασμού από την αρχή της περιόδου, ενώ αποχώρησε πριν καν ολοκληρωθεί η σεζόν.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που είναι άνεργος, συνέχισε να μελετάει την ποδοσφαιρική αγορά και να παρακολουθεί παιχνίδια και παίκτες, ενώ θυμήθηκε λίγο και τη δημοσιογραφική του ιδιότητα, αναλύοντας στην εφημερίδα «Diario de Navarra» τους αντίπαλους της Οσασούνα, κάτι που έκανε μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα. Στα 36 του χρόνια (γεννήθηκε το 1976) είναι πολύ νέος για να έχει όλη τη φιλοδοξία και την όρεξη να δουλέψει σε έναν σύλλογο όπως ο Ολυμπιακός, που μπορεί να του προσφέρει περισσότερες δυνατότητες δράσης και ευκαιρίες διάκρισης.
Από την άλλη, είναι και αρκετά έμπειρος αφού ασχολείται με το αντικείμενο πάνω από μια δεκαετία, άρα γνωρίζει πολύ καλά πώς να κινηθεί, πού να απευθυνθεί και πώς να το αποκτήσει. Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να προσαρμοστεί γρήγορα – και το κυριότερο, σωστά – στην ελληνική πραγματικότητα, η οποία δεν έχει την παραμικρή σχέση με όσα έχει συνηθίσει στην Ισπανία. Αλλά σε τελική ανάλυση, αυτό είναι το στοίχημα και για τους δυο.
Για τον Λορένθο, να αποδείξει τις γνώσεις του και να τις εφαρμόσει με επιτυχία σε έναν σύλλογο, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να του προσφέρει ενδιαφέρουσες προκλήσεις στην καριέρα του. Και για τον Ολυμπιακό, να αφήσει στον Ισπανό τα περιθώρια να εργαστεί όπως ο ίδιος ξέρει, χωρίς να επιτρέψει να – προσπαθήσουν να – επηρεάσουν τη δουλειά του «παρατρεχάμενοι» ή «καλοθελητές», από αυτούς που δυστυχώς διαθέτουμε εν αφθονία (και) στην ποδοσφαιρική Ελλάδα.

Πηγές: Diario de Navarra, El Día de Valladolid, El Día (Canarias), La Opinión de Tenerife. 

Βίντεο: Ο Χουάνχο Λορένθο παρουσιάζει στους δημοσιογράφους τον νέο προπονητή της Τενερίφε, Αντόνιο Τάπια (2011)



Βίντεο: Ο Χουάνχο Λορένθο ανακοινώνει το τέλος της συνεργασίας του με την Τενερίφε (2011)


Juanjo Lorenzo - CD Tenerife (2011) από Naisbit  

www.sport24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου