ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Σύμμαχοι της Ελλάδας Ζαρντίμ και Μοδέστο

Σύμμαχοι της Ελλάδας Ζαρντίμ και Μοδέστο

Σε αρθρογραφία του στην πορτογαλική "O' Jogo" ο Λεονάρντο Ζαρντίμ "στάζει μέλι" για την Εθνική Ελλάδας, ενώ ιδιαίτερα συγκινητικός είναι ο τρόπος που στέκεται στο πλευρό του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ο Φρανσουά Μοδέστο.
Η Εθνική Ελλάδας άφησε άφωνη την Ευρώπη για ακόμη μια φορά με την επιτυχία της απέναντι στην Ρωσία και την πρόκριση στα προημιτελικά του Euro 2012, όπου θα αντιμετωπίσει την Γερμανία σε μια αναμέτρηση που για πολλούς χαρακτηρίζεται κάτι παραπάνω από ένα ποδοσφαιρικό ματς...
 
Στα κατορθώματα της Ελλάδας στέκεται και ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού, Λεονάρντο Ζαρντίμ που σε αρθρογραφία του στην πορτογαλική "O' Jogo" (την οποία αναδημοσιεύει η "SportDay") αναφέρεται με άκρως κολακευτικά λόγια στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και τον τρόπο που εμπνέει τους διεθνείς μας ο Φερνάντο Σάντος.

Ο Ζαρντίμ εξηγεί πως η Ελλάδα προσεγγίζει με ένα πρακτικό και ρεαλιστικό τρόπο τα παιχνίδια και προσαρμόζει την τακτική της στα χαρακτηριστικά των παικτών που διαθέτει, αποθεώνοντας παράλληλα τους Έλληνες ποδοσφαιριστές τους οποίους χαρακτηρίζει "αυθεντικούς πολεμιστές που ποτέ δεν σταματάνε να παλεύουν".

"Από πριν παρακολουθούσα με ενδιαφέρον το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά μετά τη συμφωνία μου με τον Ολυμπιακό δίνω πολύ περισσότερη προσοχή. Η Ελλάδα παρουσιάζει σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά που γνωρίζαμε όταν μας είχε χαλάσει τη γιορτή στο "Ντα Λουζ". Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες χρησιμοποιούν έναν τρόπο παιχνιδιού "πρακτικό", ρεαλιστικό και προτιμούν να προσαρμόζονται στα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών τους.

Μην ξεχνάτε πως πριν φτάσουν στον τελικό, που μας νίκησαν 1-0, είχαν νικήσει με το ίδιο σκορ τη Γαλλία στα προημιτελικά και την Τσεχία στα ημιτελικά. Σήμερα το ποδόσφαιρο της Εθνικής Ελλάδας συνεχίζει να δίνει αξία στα χαρακτηριστικά των παικτών που είναι ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ και ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΝΕ ΝΑ ΠΑΛΕΥΟΥΝ. Μία ανταγωνιστική συμπεριφορά στο υψηλότερο επίπεδο.

Αλλά η καθοριστική νίκη απέναντι στη Ρωσία φανέρωσε και άλλες τακτικές που μετατρέπουν αυτή την Εθνική σε μία ενδιαφέρουσα "αναβάθμιση" της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 2004. Κατά πρώτον, η αμυντική οργάνωση που εισήγαγε ο Φερνάντο Σάντος μετέτρεψε την Ελλάδα σε μία ομάδα που πολύ δύσκολα μπορεί να νικηθεί, αλλά ταυτόχρονα έχει μειώσει και τα λάθη στο ελάχιστο.

Αλλά το πιο σημαντικό για την ποιότητα του παιχνιδιού που παρουσιάζει είναι ότι τους πέρασε μια πιο δυναμική προσαρμογή στο transition. Και τέλος προσάρμοσε με τον καλύτερο τρόπο το στυλ "παίξτε για την ομάδα" στους παίκτες του. Στην ουσία μεταφέρω ακριβώς τα λόγια του Φερνάντο Σάντος μετά τη Ρωσία, με τα οποία εξηγεί ποιο ήταν το αυθεντικό στοιχείο της επιτυχίας: "Η συμπεριφορά και το πάθος των παικτών". Γι' αυτό και δεν μπορώ να μη δώσω στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τον ομοσπονδιακό προπονητή τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια", είναι τα χαρακτηριστικά λόγια του 38χρονου τεχνικού.

"Η ψυχή του Έλληνα"

Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά με έναν πιο ιδιαίτερο και συγκινητικό τρόπο, ο Φρανσουά Μοδέστο στέκεται στο πλευρό της Εθνικής ομάδας και πιστεύει σε πρόκριση επί της Γερμανίας! Ο Κορσικανός (και ΟΧΙ Γάλλος, όπως ο ίδιος τονίζει συνέχεια...) ποντάρει στο ομαδικό πνεύμα, στην υπερηφάνεια των Ελλήνων, ενώ υποστηρίζει πως νιώθει σαν να παίζει ο ίδιος παρακολουθώντας τις προσπάθειες των διεθνών μας!

"Θα νικήσει η Ελλάδα. Κανείς στην Ευρώπη δεν ξέρει τι σημαίνει να θίγεις την αξιοπρέπεια του Έλληνα. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει την ελληνική ψυχή. Δεν παίζουν απλά οι συμπαίκτες μου και συνάδελφοί μας. Για μας τους ξένους στην Ελλάδα είναι σαν να παίζουμε κι εμείς.

Είναι δύσκολο να εξηγήσεις τι σημαίνει Ελλάδα, τι σημαίνει ψυχή, υπερηφάνεια. Εγώ ήξερα τις δυνατότητες της ομάδας πριν ξεκινήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Είναι μία πραγματική ομάδα, είναι ενωμένοι οι παίκτες, το καταλαβαίνεις σε κάθε αγώνα. Ο ένας παίζει για τον άλλο και όλοι μαζί για την ομάδα, όχι για τους εαυτούς τους. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Να παίζεις για την ομάδα, όχι για τον εαυτό σου", επισημαίνει με νόημα ο άσος του Ολυμπιακού, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον άτυχο Αβραάμ Παπαδόπουλο:

"Ξέρω πόσο σημαντικά είναι για έναν ποδοσφαιριστή τέτοια παιχνίδια. Λυπάμαι γι' αυτό που του συνέβη. Είμαι όμως σίγουρος ότι θα γυρίσει γρήγορα και θα τον έχουμε κοντά μας στην οικογένεια του Ολυμπιακού".

www.redplanet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου