ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Έναν κόουτς που θα μείνει για χρόνια

Έναν κόουτς που θα μείνει για χρόνια

Οι Αγγελόπουλοι θέλουν ο επόμενος προπονητής που θα έρθει να μείνει για χρόνια στην ομάδα. Έναν νεαρό κόουτς φιλόδοξο. Η επιλογή χρειάζεται να είναι εύστοχη. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος.
To ποιος θα είναι ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο. Όχι μόνο διότι ο επόμενος τεχνικός θα πρέπει να είναι ικανός ώστε να συνεχίσει το έργο του Ντούσαν Ίβκοβιτς, αλλά και επειδή η επιλογή που θα κάνουν επιθυμούν να έχει διάρκεια. Δεν θέλουν, για παράδειγμα, να συνεργαστούν με κάποιον που μπορεί να μην ταιριάξει στην ομάδα και φύγει μεσούσης της σεζόν ή στο τέλος της. Η διοίκηση ψάχνει τον κατάλληλο κόουτς έχοντας το όραμα να τον διατηρήσει και να τον στηρίξει στον πόστο του, τουλάχιστον, για τα επόμενα τρία χρόνια.
 
Από το 2004 όπου οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος ασχολούνται ενεργά με την ομάδα, έχουν φέρει στον Ολυμπιακό προπονητές εγνωσμένης αξίας. Τεχνικούς με εμπειρία, με επιτυχίες, με διακρίσεις, με κατακτήσεις τίτλων (είτε σε συλλογικό επίπεδο, είτε με εθνικές ομάδες), με παραστάσεις. Φαίνεται αυτό, άλλωστε, και από τα ονόματα που συνεργάστηκαν: Γιόνας Καζλάουσκας (2004-2006), Πίνι Γκέρσον (2006-2007), Παναγιώτης Γιαννάκης (2007-2010) και Ντούσαν Ίβκοβιτς (2010-2012).

Όλοι τους κόουτς με όνομα "βαρύ" στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, ασχέτως αν διαφωνεί ή συμφωνεί κάποιος. Ποιος θα είναι, λοιπόν, τώρα ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού; Καταρχάς το να βρεις τον κατάλληλο τεχνικό είναι και θέμα timing. Έχει να κάνει με το ποιος είναι ελεύθερος, ποιος είναι διαθέσιμος, ποιος έχει συμβόλαιο.

Φέτος, όμως, όπως φαίνεται και από την ερυθρόλευκη λίστα των ονομάτων με τους υποψήφιους αντικαταστάτες του Ντούντα (με αλφαβητική σειρά ορισμένα από αυτά: Ζούρος, Κατσικάρης, Μπαρτζώκας, Σφαιρόπουλος από Έλληνες, Μαχμουτί, Τινκιέρι, Φλέμινγκ από τους ξένους), η πειραϊκή ΚΑΕ δεν ψάχνει κόουτς με "όνομα". Κοιτάει για προπονητή που να έχει κυρίως τα εξής στοιχεία: καταρχάς να είναι νέος ηλικιακά (όλοι οι προαναφερόμενοι είναι κάτω από 48 χρονών), αλλά και να έχει παράλληλα ορισμένες παραστάσεις από το ευρωπαϊκό μπάσκετ αγωνιζόμενος στην Euroleague.

Να είναι φρέσκος, φιλόδοξος, σύγχρονος, εργατικός, να "διψάει" για διάκριση, να έχει γνώσεις, τεχνικές ικανότητες, ισχυρή προσωπικότητα, δυναμικό χαρακτήρα ώστε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις και την δική του φιλοσοφία γύρω από το μπάσκετ. Επίσης, χρειάζεται να εμπνέει με σιγουριά, εμπιστοσύνη και σεβασμό τους παίκτες, όντας επικοινωνιακός και μεταδοτικός μαζί τους, αλλά και να έχει παρουσιάσει θετικά δείγματα γραφής στις ομάδες που έχει δουλέψει στην καριέρα του. Και όταν με το καλό έρθει, όποιος και αν είναι, είναι σημαντικό το να καταλάβει σε ποια ομάδα, πλέον, θα ανήκει και να είναι σε θέση να αντιληφθεί άμεσα το τι εστί Ολυμπιακός.

Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος ξέρουν πολύ καλά πως η επόμενη επιλογή προπονητή που θα κάνουν αυτή την φορά θα είναι πάρα πολύ σημαντική. Καταρχάς, για πρώτη φορά θα επιλέξουν έναν κόουτς ο οποίος θα πρέπει να συνεχίσει την δουλειά του προηγούμενου, έναν τεχνικό ο οποίος χρειάζεται να διατηρήσει, και όχι να "διαλύσει" ώστε να χτίσει ένα νέο σύνολο από την αρχή. Η ομάδα υπάρχει, "αστράφτει", είναι έτοιμη και ήδη άκρως επιτυχημένη. Αυτό, βέβαια, είναι το θετικό, το καλό της υπόθεσης.

Παράλληλα, όμως, αυξάνει τις απαιτήσεις ώστε η απόφαση που θα παρθεί να είναι σωστή, εύστοχη, ώριμη, ψύχραιμη, λογική, μελετημένη και καλά επεξεργασμένη στο μυαλό. Η διοίκηση ήδη συζητάει με ανθρώπους από το στενό της περιβάλλον (με φίλους τους που έχουν σχέση με το μπάσκετ, με προπονητές, με παίκτες, με παράγοντες) για τους κόουτς που έχουν στην λίστα τους. Oι πρόεδροι, βέβαια, έχουν την δική τους άποψη, για τον καθένα, όντας άριστοι γνώστες του αθλήματος, αλλά ακούν και άλλες γνώμες, ώστε να σχηματίσουν μία καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι εστί, είτε ως χαρακτήρας, είτε ως επαγγελματίας, ο κάθε προπονητής.

Να τονίσουμε, πάντως, κάτι που αναφέραμε και προηγουμένως: oι Αγγελόπουλοι έχουν στο μυαλό τους να μπορέσουν να φέρουν έναν αξιόλογο προπονητή, ο οποίος θα έχει τις δυνατότητες να μείνει για αρκετές σεζόν στην ομάδα του Ολυμπιακού και να "δεθεί" μαζί της. Όπως η Σιένα είχε τον Πιανανιτζιάνι, όπως η ΤΣΣΚΑ τον Μεσίνα, όπως η Κάχα (πρώην Ταού) τον Ιβάνοβιτς, όπως η Μπαρτσελόνα τον Πασκουάλ, όπως η Μακάμπι είχε κάποτε τον Γκέρσον, όπως, βέβαια, είχε ο Παναθηναϊκός τον Ομπράντοβιτς. Όπως οι Πειραιώτες στα "90's" συνεργάστηκαν για πέντε σερί χρόνια (1991-1996) με τον Ιωαννίδη.

Έναν κόουτς όπου με τον υπάρχον "χρυσό" κορμό παικτών, ο οποίος κατέκτησε τίτλους και Πρωταθλήματα, να δημιουργήσουν μαζί την δική τους κυριαρχία στην Ελλάδα, διατηρούμενοι παράλληλα στην ελίτ της Ευρώπης. Το καλό υλικό υπάρχει στο ρόστερ, το οποίο ως σύνολο έχει ήδη αποκτήσει μία υπέροχη χημεία. Ένας σωστός καθοδηγητής απλά χρειάζεται, ένας ικανός "μαέστρος" στην τεχνική ηγεσία, ο οποίος να συνεχίσει να διευθύνει σωστά την "ορχήστρα", είτε εντός παρκέ, είτε στα αποδυτήρια. Καλή επιλογή ευχόμαστε.

www.redplanet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου