ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

«Σηκώνουν το κεφάλι στα δύσκολα οι Έλληνες»

«Σηκώνουν το κεφάλι στα δύσκολα οι Έλληνες» 

22/6/2012

«Σηκώνουν το κεφάλι στα δύσκολα οι Έλληνες»
Ομάδα, αλλά και λαός που δεν παραδίνεται ποτέ και τα καταφέρνει καλύτερα στα δύσκολα χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Ερνέστο Βαλβέρδε σε συνέντευξή του στη «Suddeutsche Zeitung» εν όψει του αποψινού αγώνα με τη Γερμανία. «Καλά θα κάνετε να μην πιστέψετε ποτέ πως τους έχετε κερδίσει. Όταν φαίνεται πως τα πράγματα πηγαίνουν χειρότερα γι’ αυτούς, εκεί είναι που οι Έλληνες σηκώνουν ψηλά το κεφάλι», δηλώνει ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

-Σας εξέπληξε το γεγονός ότι η Ελλάδα έφτασε στα προημιτελικά; «Η παρουσία της Ελλάδας στα προημιτελικά είναι μεγάλη επιτυχία, αν αναλογιστεί κανείς πως ήταν στον ίδιο όμιλο με Πολωνία, Τσεχία και Ρωσία. Αυτά τα κάνει μόνο η Ελλάδα. Παίζουν καλύτερα όσο πιο μεγάλη είναι η πίεση που υπάρχει πάνω τους».

-Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής ομάδας; «Δεν παίζουν ελκυστικό ποδόσφαιρο. Ξέρουν πως δεν θα έχουν πολλή ώρα την μπάλα στην κατοχή τους, αλλά διαθέτουν μία ομάδα που γνωρίζει πως θα έχει μία ευκαιρία και αυτό τους κάνει πιο επικίνδυνους. Δείτε τι έκαναν στα προκριματικά, πώς γύρισαν κάποια παιχνίδια και πέτυχαν γκολ στο τέλος. Στα δικά μου μάτια είναι πιο επικίνδυνοι στα νοκ άουτ παιχνίδια από ό,τι σε όμιλο. Αν πρέπει να παίξουν με πάθος, αυτό κάνουν».

-Πόσο σημαντική είναι η απουσία του Καραγκούνη; «Είναι σχετικό. Μπορεί να είναι μεγάλος σε ηλικία, αλλά στα προηγούμενα παιχνίδια είχε εξαιρετική παρουσία. Ποιος μπορεί να τον αντικαταστήσει; Υποθέτω πως στο κέντρο θα είναι οι Κατσουράνης, Μάκος και Μανιάτης. Αν η Ελλάδα θέλει να παίξει πιο επιθετικά, μπορεί να μπει ο Φορτούνης που μπορεί να κάνει παιχνίδι. Όμως πιστεύω πως ο Φερνάντο Σάντος θα προτιμήσει τον Μάκο για την τριάδα του κέντρου».

-Πόσο σημαντική ήταν για το ελληνικό ποδόσφαιρο η παρουσία του Ότο Ρεχάγκελ στον πάγκο της ομάδας; «Μετά την κατάκτηση του Euro 2004 ήταν ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα για την Ελλάδα. Δεν είναι παράλογο, αφού ήταν ο πρώτος διεθνής τίτλος για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πάντως είχε στα χέρια του μία γενιά εξαιρετικών ποδοσφαιριστών».

-Το 2010 τον διαδέχτηκε ο Φερνάντο Σάντος. «Θεωρώ πως είναι ένας πολύ έξυπνος και έμπειρος προπονητής. Έχει δουλέψει στην ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ. Είναι κοντά στους παίκτες, ενώ παράλληλα τους καταλαβαίνει και τους δίνει κίνητρο».

-Μπορεί κάποιος να μιλήσει για κληρονομιά που άφησε ο Ρεχάγκελ; «Δεν είμαι ειδικός στο παιχνίδι του Ρεχάγκελ, αλλά αυτό που μου έχει μείνει ότι του άρεσε οι ομάδες του να παίζουν από πίσω προς τα μπροστά. Το ίδιο κάνει και ο Σάντος. Δεν ξέρω αν μπορούμε να μιλήσουμε για κληρονομιά. Σίγουρα κάθε προπονητής αφήνει κάτι πίσω του, αλλά αυτό είναι όλο και πιο δύσκολο. Όπως μου είχε πει κάποτε, οι ομοσπονδιακοί προπονητές δουλεύουν σε κάποια πράγματα που βρίσκουν έτοιμα στους συλλόγους. Αυτό μεσομακροπρόθεσμα είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί οι Έλληνες πλέον παίρνουν πολύ πιο σοβαρά από πριν την τακτική».

-Οι Έλληνες αλλάζουν το 4-3-3 στο πιο αμυντικογενές 4-5-1 όταν δεν έχουν την μπάλα. «Επί Ρεχάγκελ έπαιζαν συχνά με πέντε παίκτες στην άμυνα, κάτι που δεν κάνουν πλέον. Σχεδόν πάντα έχουν τρεις αμυντικογενείς παίκτες στο κέντρο και ανάλογα με την περίσταση 3-5 μέσους. Με άλλα λόγια, θέλουν να είναι καλά οργανωμένοι στα μετόπισθεν και ψάχνουν μπροστά τον Γκέκα ή τον Σαλπιγγίδη για να απειλήσουν».

-Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία της Ελλάδας; Πώς πρέπει να της επιτεθεί μία ομάδα; «Γενικά δεν μου αρέσει να μιλάω για αδυναμίες των ομάδων και ειδικά όχι όταν πρόκειται για την Ελλάδα. Θα μπορούσε ίσως να πει κάποιος πως η ομάδα δεν παίζει τόσο πολύ ποδόσφαιρο. Δεν παίζει σαν τη Γερμανία, κυκλοφορώντας την μπάλα και παίζοντας από τα άκρα. Όμως προσοχή: οι Έλληνες είναι δύσκολος αντίπαλος. Προσπαθούν να φέρουν το παιχνίδι στα μέτρα τους και καλά θα κάνετε να μην πιστέψετε ποτέ πως τους έχετε κερδίσει. Όταν φαίνεται πως τα πράγματα πηγαίνουν χειρότερα γι’ αυτούς, εκεί είναι που σηκώνουν ψηλά το κεφάλι».

-Θα μπορούσε κανείς να πιστέψει πως μιλάτε για την οικονομική κρίση. Πρόσφατα είπατε πως οι Έλληνες είναι ένας πληγωμένος, αλλά περήφανος λαό.
«Φυσικά οι Έλληνες παίκτες γνωρίζουν πως η ομάδα τους είναι στο μάτι του κυκλώνα και πως έδωσαν χαρά στους συμπατριώτες τους σε μια δύσκολη στιγμή. Και σίγουρα όλοι ονειρεύονται μία νίκη επί της Γερμανίας, επειδή η ευρωπαϊκή οικονομία στηρίζεται σε μία βοήθεια από τη χώρα αυτή, αλλά η βοήθεια αυτή δεν έρχεται. Όμως η επιθυμία για νίκη επί της Γερμανίας δεν πηγάζει μόνο από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα κατώτερη οικονομικά από τη Γερμανία, αλλά κι από το ότι η τελευταία είναι μία ποδοσφαιρική δύναμη. Η οικονομική κατάσταση είναι ένα έξτρα κίνητρο. Όμως τίποτα περισσότερο».


www.sport-fm.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου