ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Καλή σεζόν!

Καλή σεζόν!

Τα φιλικά προετοιμασίας του Ολυμπιακού ολοκληρώθηκαν. Πλέον μπαίνουμε σε ρυθμό επίσημων αγώνων. Καλή σεζόν! Τα πρώτα συμπεράσματα. Γράφει στο σχόλιο του ο Νότης Ψιλόπουλος.
Τα φιλικά προετοιμασίας του Ολυμπιακού ολοκληρώθηκαν. Οι Πειραιώτες έδωσαν δέκα παιχνίδια στα οποία νίκησαν τα οκτώ (δύο με Απόλλωνα Πατρών προπονητικού χαρακτήρα, Σάσαρι, ΤΣΣΚΑ, Σιένα, Μπάμπεργκ, Χίμκι και Ζαλγκίρις), χάνοντας μόνο δύο (με Μακάμπι και Κούμπαν). Τα πρώτα συμπεράσματα από την αγωνιστική εικόνα της ομάδας είναι θετικά και είναι φανερό πως οι ερυθρόλευκοι είναι ένα βήμα μπροστά από τις υπόλοιπες ομάδες, τόσο από θέμα ετοιμότητας, όσο και από άποψη κορμού και χημείας. Οι Πειραιώτες παρουσιάζουν στο παρκέ μία υπέροχη ομοιογένεια, η  οποία σε ικανοποιεί και σε γεμίζει. Oι ερυθρόλευκοι φέτος σκοπεύουν να παρουσιάσουν ένα θεαματικό μπάσκετ.

Πάμε στα αγωνιστικά. Καταρχάς είναι φανερό πως η ομάδα συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πέρσι. Έχουμε γράψει και σε προηγούμενα κείμενα "τα θέλω" του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ο Έλληνας τεχνικός αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι το να διατηρήσει την βασική φιλοσοφία της ομάδας η οποία οδήγησε τον Ολυμπιακό πέρσι στην κορυφή σε Ελλάδα και Ευρώπη, προσθέτοντας σε αυτή ορισμένα δικά του στοιχεία, πράγματα τα οποία θα βελτιώσουν-εξελίξουν την εικόνα της ομάδας. Είναι φανερό πως οι Πειραιώτες έχουν δουλέψει πάρα πολύ στο επιθετικό κομμάτι. Παρατηρούμε γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας στο παιχνίδι του μισού γηπέδου, συνεχόμενη κίνηση από τους παίκτες (κανείς δεν μένει στατικός), πολλές πάσες που έχουν ως τελικό αποδέκτη τον ελεύθερο παίκτη (συνήθως στην αδύναμη πλευρά) και θαυμάσιους αυτοματισμούς, οι οποίοι σε κάνουν να σηκωθείς από το κάθισμα σου και να χειροκροτήσεις την προσπάθεια.

Κανείς δεν μένει στατικός στην επίθεση, όλοι σε εγρήγορση

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει να τρέχει στο γήπεδο, να επιδιώκει τους αιφνιδιασμούς, να παίζει μπάσκετ σε υψηλό (και ακόμη υψηλότερο) τέμπο και ποντάρει στην ενέργεια, στην θέληση, στην φρεσκάδα και στην δύναμη του συνόλου. Η ομάδα παραμένει πάνω από την μονάδα. Όλοι μαζί θα κερδίζουν, όλοι μαζί θα χάνουν. Στην επίθεση υπάρχει πλουραλισμός. Οι ερυθρόλευκοι δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τις ορέξεις των Σπανούλη-Πρίντεζη. Παίρνουν σκορ από όλους τους παίκτες και αναλόγως την βραδιά όλο και κάποιος άλλος θα ξεχωρίσει. Στο παιχνίδι του μισού γηπέδου οι Πειραιώτες είναι περισσότερο δραστήριοι σε σχέση με πέρσι. Βλέπεις πως υπάρχει διαρκής κίνηση και από τους πέντε παίκτες. Κανένας δεν μένει στατικός, κανείς δεν είναι αδρανής... παρακολουθώντας τον παίκτη που έχει την μπάλα. Όλοι συμμετέχουν, όλοι λαμβάνουν μέρος, όλοι είναι σε εγρήγορση.

Οι ερυθρόλευκοι στην επίθεση παίζουν περισσότερο ομαδικά. Βλέπουμε την μπάλα να γυρνάει πιο συχνά και να περνάει από περισσότερα χέρια. Πολλές πάσες, τρομερό passing-game, αρκετές συνεργασίες μεταξύ των παικτών, απολαυστικοί αυτοματισμοί (δείγμα της δουλειάς που γίνεται στην προπόνηση), και γρήγορες κινήσεις, με τους ερυθρόλευκους να συνεννοούνται με... κλειστά μάτια. Οι Πειραιώτες δεν καθυστερούν να τελειώσουν τις φάσεις και δεν περιμένουν την λήξη των 24'' ώστε να δράσουν. Αυτό το κάνουν αρκετά νωρίτερα. Η συνταγή, βέβαια, είναι ίδια. Άλλωστε, όπως έχουν πει και οι παίκτες, η φιλοσοφία του Γιώργου Μπαρτζώκα μοιάζει πολύ με εκείνη του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Απλά, αυτό που θέλει ο Έλληνας τεχνικός είναι το να εξελίξει, να βελτιώσει και να κάνει καλύτερο το παιχνίδι της ομάδας, βάζοντας και εκείνος ορισμένα δικά του στοιχεία, κάποιες δικές του "πινελιές", στο αγωνιστικό στυλ του Ολυμπιακού.

Η διαφορά με φέτος όμως είναι πως επιδιώκουν την ταχύτητα και στο παιχνίδι του μισού γηπέδου. Στο "5 εναντίον 5", λοιπόν, οι Πειραιώτες δεν αναλώνονται σε αργές επιθέσεις. Λειτουργούν με ταχύτητα, βγάζουν ενέργεια, αλλάζουν μεταξύ τους πολλές πάσες και ψάχνουν κυρίως τον ελεύθερο παίκτη ώστε να σκοράρει. Η γρήγορη και σωστή κυκλοφορία της μπάλας, σε συνδυασμό με την διαρκή κίνηση των παικτών, καταλήγει στην πολυπόθητη έξτρα πάσα στον αμαρκάριστο παίκτη, ο οποίος είτε από την περιφέρεια, είτε κάτω από την ρακέτα, θα έχει την ευκαιρία να "σκοτώσει" τον αντίπαλο. Σαφώς και ορισμένοι παίκτες, όπως για παράδειγμα οι Σπανούλης-Πρίντεζης, έχουν το... ελεύθερο να πάρουν πρωτοβουλίες για σουτ, αλλά το μυαλό των αθλητών είναι πρώτα στην πάσα και μετά στην ντρίμπλα.

Στην επίθεση ο Γιώργος Μπαρτζώκας θέλει να παίρνει σιγά-σιγά η ομάδα όλο και περισσότερο σκορ από την θέση "5". Για αυτόν τον λόγο είδαμε αρκετές φορές να τροφοδοτείται στην επίθεση ο Τζόι Ντόρσεϊ ώστε να τελειώσει τις φάσεις. Κάποιες φορές το κατάφερε, κάποιες όχι. Σκοπός του Έλληνα τεχνικού να εμπλουτίσει όσο μπορεί το ρεπερτόριο του Αμερικανού σέντερ στα τελειώματα των φάσεων. Έχει και ορισμένα προσωπικά θέματα ο "ερυθρόλευκος Χαλκ" και θα πρέπει να τα λύσει, ώστε η ψυχική του υγεία-ηρεμία να φέρει αποτελέσματα και στο αγωνιστικό κομμάτι. Ο Κάιλ Χάινς έχει μεγαλύτερες και δεδομένες ικανότητες ώστε να βάζει την μπάλα μέσα στο καλάθι, ενώ ο Δημήτρης Μαυροειδής προς το παρόν αρκείται περισσότερο στις αμυντικές του δυνατότητες. Όσον αφορά τον Στράτο Περπέρογλου; Αποδεικνύεται πως πρόκειται όχι μόνο για μία μεταγραφή εντυπωσιασμού, αλλά και ουσίας. Βρίσκεται στους διακριθέντες παίκτες του Ολυμπιακού βάση απόδοσης στα φιλικά. Έχει εξοικειωθεί γρήγορα στην ομάδα, λες και βρίσκεται χρόνια σε αυτή, και την έχει βοηθήσει σε επίθεση και άμυνα.

Στην προετοιμασία δούλεψε περισσότερο στην επίθεση, παρά στην άμυνα

Τόνισα σε προηγούμενο κείμενο πως το γεγονός πως ο Ολυμπιακός φέρνει μεγάλα σκορ δεν πάει να πει πως παίζει κακή άμυνα. Από την στιγμή που επιλέγει να δράσει σε υψηλό τέμπο, όπερ και σημαίνει περισσότερες προσπάθειες στην επίθεση και από τις δύο ομάδες, λογικό είναι να μπαίνουν στα ματς του πολλοί πόντοι. Σίγουρα, βέβαια, οι ερυθρόλευκοι χρειάζεται να βελτιώσουν την αμυντική τους λειτουργία, καθώς παρουσίασαν ορισμένες αδυναμίες στα ανασταλτικά τους καθήκοντα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχουν αλλάξει νοοτροπία και φιλοσοφία σε σχέση με πέρσι.

Δεν θεωρώ πως φέτος ο Γιώργος Μπαρτζώκας θέλει ο Ολυμπιακός να κερδίζει αποκλειστικά από την επίθεση. Δεν έχει την νοοτροπία τύπου... "δεν μας νοιάζει πόσα θα μας βάλουν, αρκεί να βάλουμε εμείς περισσότερα". Ίσα-ίσα που είναι ένας προπονητής που η καριέρα του κάνει λόγο πως οι ομάδες του ανέκαθεν έπαιζαν δυνατή άμυνα. Απλά εκτιμώ πως θέλησε στην προετοιμασία να δουλέψει με την ομάδα περισσότερο στον τρόπο που θα σκοράρει, διότι ίσως να ξέρει πως την περίφημη "ολυμπιακή άμυνα", σήμα κατατεθέν της περσινής ομάδας, όταν την θελήσει θα την έχει. Παρέμβαση ήθελε να κάνει περισσότερο στην επίθεση και όχι τόσο στην άμυνα, η οποία είναι κυρίως θέμα διάθεσης. Το πρώτο είναι περισσότερο προϊόν δουλειάς. Ο Έλληνας τεχνικός πιστεύει στο ταλέντο των παικτών του στο σκοράρισμα και θέλει να το δουλέψει και να το αξιοποιήσει.

Τα χαμένα ριμπάουντ και τα λάθη

Ο Ολυμπιακός παρουσίασε σε κάποια μας μία αδυναμία και στα ριμπάουντ, κάτι όπου πέρσι συνήθως ήταν ένας τομέας στον οποίο είχε τον έλεγχο στα περισσότερα παιχνίδια. Θέλει δουλειά το συγκεκριμένο κομμάτι, καθώς οι αντίπαλοι του στα φιλικά ήταν αρκετές οι φορές που σκόραραν με δεύτερες προσπάθειες. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έδωσε μία εξήγηση: "Αυτό είναι και θέμα του δίδυμου ψηλών που υπάρχει εκείνη τη στιγμή στο παρκέ, για παράδειγμα ένα δίδυμο Πρίντεζη Χάινς και με 3άρι όχι τον Παπανικολάου, αντιμετωπίζει πρόβλημα στο αμυντικό ριμπάουντ". Ο "Παπ" είναι εγγύηση στο να μαζεύει "σκουπίδια", αλλά ο Περπέρογλου υστερεί σε αυτόν τον τομέα, όπως και ο Χάινς σε σχέση με τον περισσότερο αξιόπιστο στα ριμπάουντ Ντόρσεϊ. Με περισσότερη εξάσκηση θα λυθεί το πρόβλημα.

Ένας ακόμη τομέας στον οποίο ο Ολυμπιακός θα πρέπει να παρουσιαστεί καλύτερος είναι και στο κομμάτι των λαθών. Κάνουν αρκετά λάθη οι Πειραιώτες στα περισσότερα ματς. Άλλες φορές τους στοιχίζουν, άλλες όχι. Οι ερυθρόλευκοι επειδή θέλουν και παίζουν γρήγορα, κάποιες φορές λειτουργούν βιαστικά και παίρνουν κακές αποφάσεις. Χρειάζεται μεγαλύτερη συγκέντρωση, περισσότερη ψυχραιμία και καλύτερη αξιολόγηση σε ορισμένες φάσεις, όσον αφορά στον χειρισμό της μπάλας, στις κινήσεις και στις επιλογές που κάνουν οι παίκτες. Λογικό είναι όμως να συμβαίνουν όλα αυτά. Καμία ομάδα δεν μπορεί να παρουσιαστεί πανέτοιμη από τον Σεπτέμβρη. Ίσα-ίσα που για την εποχή οι ερυθρόλευκοι παρουσιάζονται σε πολύ καλό επίπεδο και είναι αδιαμφισβήτητα ένα βήμα μπροστά από τις υπόλοιπες ομάδες. Και οι όποιες ήττες και αν ήρθαν, έστω αυτές οι δύο, θα κάνουν καλό, διότι από αυτές ο Ολυμπιακός θα κάνει την αυτοκριτική του και θα κοιτάξει να διορθώσει τις όποιες αδυναμίες του.

Πρώτα η Κηφισιά, μετά ο ΠΑΟΚ και στη συνέχεια η Κάχα

Τέλειωσαν τα φιλικά, λοιπόν, και μπαίνουμε σιγά-σιγά στην τελική ευθεία. Σύντομα ξεκινάει και επίσημα η νέα αγωνιστική σεζόν 2012/2013 και θα κινηθούμε όλοι στους ρυθμούς της. Πρώτο ματς εκείνο για το Κύπελλο κόντρα στην Κηφισιά (4/10), ακολουθεί για το Πρωτάθλημα η αναμέτρηση απέναντι στον ΠΑΟΚ στον Πειραιά (δεν υπάρχει ακόμη ημερομηνία) και φυσικά η πρεμιέρα της Euroleague στο ΣΕΦ με αντίπαλο την Κάχα Λαμποράλ (11/10). Κόντρα στην ισπανική ομάδα οι Πρωταθλητές Ελλάδας και Ευρώπης θα δώσουν ένα δυνατό τεστ. Εννοείται πως το φαληρικό στάδιο θα πρέπει να είναι γεμάτο! Άντε, λοιπόν, καλή σεζόν να έχουμε. Μη λέμε μεγάλα λόγια ακόμη. Ας πούμε λίγα και καλά και στο τέλος να ζήσουμε κάτι ανάλογο όπως και πέρσι.

YΓ: Ο Ολυμπιακός στα φιλικά προετοιμασίας του έπαιξε με τον Έισι Λο, έναν πολύτιμο παίκτη στον τρόπο λειτουργίας της ομάδας. Δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Με τον Αμερικανό γκαρντ η ομάδα ανεβαίνει επίπεδο και παρουσιάζεται καλύτερη τόσο στην δημιουργία, όσο και στην επίθεση.


www.redplanet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου